Vertaa matkavakuutuksia

Matkavakuutusta ei kannata ottaa ensimmäiseltä mieleen tulevalta tai Internetissä vastaan osuvalta vakuutusyhtiöltä tai muulta sellaista myyvältä taholta. Vakuutusten yksityiskohdat poikkeavat toisistaan suuresti, eikä hinnan tule olla se ainoa valintakriteeri. Kaikkien ihmisten vaatimukset ja toiveet eivät luonnollisesti ole identtisiä, joten tee lista niistä seikoista, jotka ovat itsellesi erityisasemassa. Matkavakuutuksen ottaminen on eräänlaista riskinhallintaa, jossa sinun päätettäväksesi jää, kuinka suurta tai pientä riskiä haluat matkallasi itse kantaa. Mitä viisaan matkavakuutuksen etsijän sitten tulee huomioida voidakseen verrata eri vakuutuksia ja valita niistä sen itselleen sopivimman? Ainakin seuraavilla seikoilla on suurta merkitystä:

 

MATKAVAKUUTUKSEN KESTO

Määräaikaisen matkavakuutuksen saa Internetistä tavallisesti vain 45 vuorokaudeksi tai 3 kuukaudeksi kerrallaan, joten sitä pidempien matkojen kohdalla – esimerkiksi vaihto-oppilasvuoden kohdalla – tulee kääntyä matkavakuutusta tarjoavan puhelinpalvelun puoleen tai vierailla toimistolla. Jatkuva matkavakuutus kannattaa ottaa, jos matkustat vuoden aikana ainakin kaksi kertaa, mutta sekin on yhden matkan aikana voimassa vain saman verran kuin määräaikainen matkavakuutus.

MATKAVAKUUTUKSEN IKÄRAJAT

Jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat ikärajansa, joten ”kypsässä” iässä olevien tulee tarkistaa, voivatko he saada vakuutusta. Tavallisin verkossa haettavan matkavakuutuksen ikäraja on 69 – 70 vuotta, mutta toimistolla vakuutuksen ottaville eräät yhtiöt antavat terveydentilaselvityksen jälkeen matkavakuutuksen jopa 99-vuotiaille. Ikäraja saattaa riippua myös siitä, onko sinulla samassa vakuutusyhtiössä muita vakuutuksia.

 

ALAIKÄISTEN KUULUMINEN SAMAAN MATKAVAKUUTUKSEEN

Normaalisti matkalla mukana olevat lapset/lastenlapset kuuluvat aikuisen matkavakuutuksen piiriin. Lapseksi laskettavien ikä kuitenkin vaihtelee yhtiöstä toiseen, ja liikkuu 15 ja 25 ikävuoden välillä. Älä siis tuudittaudu siihen ajatukseen, että 17-vuotias lapsesi on automaattisesti vakuutettu omassa vakuutuksessasi.

 

NUORISON OMAT MATKAVAKUUTUKSET

Eräillä vakuutusyhtiöillä on erillisiä, tavallista edullisempia matkavakuutuksia nuorisolle eli niille, jotka eivät enää täytä lapseksi laskettavan ikävaatimusta mutta ovat kuitenkin tyypillisesti alle 28-vuotiaita.

 

MAANTIETEELLISEET RAJOITTEET

Matkavakuutuksilla on usein maantieteellisiä rajoituksia. Osan voit valita vain Suomen alueelle, osan kattamaan Pohjoismaat, osan taas ulkomaat ja osa vaatii esimerkiksi Yhdysvaltojen kohdalla erillisen valinnan. Hinta luonnollisesti vaihtelee valintasi mukaan.
Suomen kohdalla pätee myös sääntö, että matkavakuutus on voimassa vain vähintään 50 kilometriä kotoa tai työpaikalta sijaitsevassa kohteessa. Kyseinen vakuutus ei myöskään kata sinne matkatessa tapahtuvia tilanteita. Siten 70 kilometrin päässä sijaitsevalla järvimökillä kohtaavat ongelmat ovat matkavakuutuksen piirissä, mutta sinne ajaessasi tapahtunut loukkaantuminen tai taukopaikalla sinulta varastettu kamera ei ole.

 

VAKUUTUKSEN KATTAVUUS

Tee lista niistä seikoista, joita haluat matkavakuutuksesi kattavan. Jo yksittäisten vakuutusten kattavuus eroaa jonkin verran toisistaan, mutta etenkin lista keskivertomatkavakuutuksen kattamattomista poikkeuksista on erityisen pitkä ja kirjava. Tutustu siihen suurella huolella ja ajan kanssa. Esimerkiksi lemmenleikeissä saatujen sukupuolitautien hoitoja matkavakuutus ei korvaa eikä välttämättä hyttysen pistosta saadun Länsi-Niilin kuumeen hoitoakaan. Lisäksi matkavakuutus korvaa määriteltyjä asioita vain tiettyyn euromäärään saakka, esimerkiksi vastuuvakuutuksessa on usein omavastuu ja korvausraja, samoin oikeusturvavakuutuksessa.

 

MATKAVAKUUTUKSEN LAAJENNUSMAHDOLLISUUS

Perusmatkavakuutukseen voi hankkia erilaisia lisämaksullisia laajennuksia. Esimerkiksi uhkarohkeita urheilulajeja harrastava tarvitsee ehdottomasti laajennetun vakuutuksen ja perheellisen kannattaa kenties ottaa kuolemantapauskorvaus lisänä. Eräissä tapauksissa voit korottaa korvausrajoja tai pienentää omavastuutasi, mutta sekin maksaa.

 

OMAVASTUUOSUUS

Vaikka yksikään vakuutusyhtiö ei sitä matkavakuutuksensa etusivulla kerro, useimpien korvauskategorioiden kohdalla pätevät kuitenkin jonkinlaiset omavastuut ja maksimikorvaukset. Esimerkiksi matkatavaroiden kadottua saadulla välttämättömyystarvikkeiden hankinnalla on sekä vuorokausiraja että kokonaisraja, loppu on omavastuutasi. Myös vastuuvakuutuksen osalla voit joutua kattamaan omavastuun, eikä yksikään vakuutus kata rajattomia asianajaja- tai oikeudenkäyntikuluja. Edes matkasairauden hoitoa ei saa loputtomiin.

 

KORVAUSTEN MAKSIMIMÄÄRÄT

Tarkista huolella, mitkä ovat kunkin matkavakuutuksen korvausten maksimimäärät. Esimerkiksi matkasairauden hoitokuluilla sellaista ei ole, mutta lähes kaikilla muilla korvauskategorioilla kylläkin. Jollei korvausraja miellytä sinua, kysy voiko sitä korottaa ja paljonko korotus maksaisi.

 

KORVAUSTEN SAANNIN NOPEUS JA TAPA

Tutustu vakuutusyhtiöiden korvausmenettelyyn ja korvauksen saannin nopeuteen. Eräät yhtiöt vaativat vahinkoilmoituksen ja hakemuksen tekoa mieluiten jo matkan aikana, useimmiten voit kuitenkin tehdä korvaushakemuksesi myös kotiin paluun jälkeen, vuoden sisällä tapahtumasta. Kysy myös kuinka helposti vakuutusyhtiö on valmis antamaan maksusitoumuksen, jollet hae hoitoa heidän listallaan olevilta sopimuslääkäreiltä tai hoitolaitoksilta.