Monet uskovat, että Euroopan alueella – eli EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä – matkustettaessa riittää, kun on hankkinut itselleen Kelan ilmaiseksi myöntämän eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sehän takaa kantajalleen hoidon ja tutkimukset kohdemaassa samoilla ehdoilla ja omavastuuosuuksilla kuin paikallisille asukkaille. Totta onkin, että olet oikeutettu kyseisen kortin hyväksyvissä maissa samaan välttämätöntä hoitoa ja terveyspalveluita paikallisten kanssa samoilla hinnoilla, mutta oletko varma, että haluat koettaa onneasi kohdemaasi julkisen terveydenhoidon parissa? Esimerkiksi Etelä-Euroopan suosituissa lomamaissa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa julkinen terveydenhoito on tunnetusti aivan eri tasolla kuin Suomessa. Jo hygieniasyistä et luultavimmin halua tutustua niiden sairaaloihin edes ohi mennen tai olla niiden ”vieraana” pidempää aikaa.
Matkavakuutus puolestaan antaa sinulle mahdollisuuden turvautua matkasi aikana myös yksityiseen sairaanhoitoon. Silloin avun saaminen on nopeampaa ja vaivattomampaa, kun voit kääntyä lähimmän lääkärin puoleen. Monilla pienemmillä paikkakunnilla, esimerkiksi Kreikassa, ei edes ole julkista terveyskeskusta tai sairaalaa, jonka puoleen voisit yllättävän sairastumisen tai pienen tapaturman kohdalla kääntyä. Suurissa kaupungeissa voit myös vakavissa tapauksissa pyytää hoitoa yksityisessä sairaalassa. Jos matkakohteessasi ei ole lääkäriä tai sairaalaa, joka saa korvauksensa suoraan vakuutusyhtiöltäsi, maksat itse kulut hoitohetkellä ja saat sitten rahasi kuitteja vastaan takaisin.
Parasta matkailijan kannalta on luonnollisesti, jos hänellä on sekä matkavakuutus että eurooppalainen sairaanhoitokortti. Vakavimmat sairastumiset ja tapaturmat, kuten sydänkohtaukset tai äkilliset astmakohtaukset ja liikenneonnettomuudet, kuitenkin joudutaan hoitamaan sairaalassa – ja ne ovat useimmissa lomakohteissa julkisia – eikä matkavakuutus välttämättä korvaa esimerkiksi raskaana olevan raskauden seurantaan liittyvää asiointia, jollei kyseessä ole hätätapaus, kuten enneaikainen synnytys. Myös kroonisen vaivan hoito on mahdollista vain eurooppalaisen sairaanhoitokortin turvin.
Kelan eurooppalaisen sairaanhoitokortin saat ensimmäistä kertaa hakemuksella, sen jälkeen sinulle lähetetään automaattisesti uusi aina ennen kortin vanhenemista. Kortti on voimassa 2 vuotta kerrallaan.
Nyt ei sitten kohta Kelan ilmaisella Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla enää Ison-Britannian alueella pärjää matkan aikana, koska maa kerran haluaa katkaista suhteensa EU:hun. Itse olen matkoillani Ison-Britannian alueella sitä muutamaan kertaan käyttänyt julkisten sairaaloiden kohdalla, kerran laittoivat kipsin nilkkaan ja kerran taas antoivat ensiavun lääkkeen aiheuttamaan allergiseen reaktioon. Nyt on sitten pakko olla matkavakuutus, jossa on myös terveydenhoidon kate. Onneksi tältä sivustolta olen saanut yksityiskohtaista tietoa henkilövakuutuksen kattavuudesta ja siinä piilevistä porsaanreistä.