Miksi matkavakuutus?

Moni voi kuvitella, että matkavakuutus on turhaa ylellisyyttä, josta ei kannata maksaa. Olet kenties terveyden perikuva ja muistat aina olla varovainen, niin liikenteessä kuin muutenkin. Omaisuudestasi osaat pitää hyvää huolta, etkä ole koskaan kadottanut mitään. Miksi siis kuluttaisit rahojasi matkavakuutuksen hankintaan?

Totuus kuitenkin on, että matkan aikana vahinkoja sattuu, vaikka kuinka varoisit. Tilastollisesti suurin osa tapaturmista kenties tapahtuu oman kodin seinien sisäpuolella, mutta se ei suinkaan tarkoita, että olisit muualla turvassa. Pöpöt ja sairaudet vaanivat valitettavasti kaikkialla, ja varkaat hankkivat jokapäiväisen leipänsä helpoiten juuri turistikohteissa. Matkatoimistoja menee konkurssiin, tapaturmat ovat inhimillisiä jne. Seuraavat syyt osoittavat, miksi matkavakuutus saattaa hyvinkin osoittautua parhaaksi matkakumppaniksesi ja miksi kannattaa aina ottaa sekä matkustaja- että matkatavaravakuutus:

LENTO/MATKA PERUUNTUU TAI KESKEYTYY: Jollet ole maksanut lentoa tai matkaa luottokortilla, ei ole lainkaan varmaa, että tulet saamaan korvausta. Jos matkatoimisto tai lentoyhtiö menee konkurssiin, eikä siltä saada ulosmitattua omaisuutta, voit hyvinkin menettää kaikki sijoittamasi rahat. Tässä tapauksessa matkavakuutus on suojanasi. Saatat myös joutua lopettamaan matkasi ennen aikojaan, jos joku läheisesi sairastuu vakavasti tai kuolee. Silloin haluat päästä kotiin mahdollisimman nopeasti, ja vain matkavakuutus huolehtii kaikista siihen liittyvistä kuluista.

TAPATURMA/SAIRAUS: Toinen valitettavan tavallinen matkailijaa kohtaava, yllättävä vastoinkäyminen on äkillinen sairastuminen tai jonkinlainen tapaturma. Voit liukastua hotellisi altaalla, kompastua rappusissa tai joutua hurjastelevan mopoilijan töytäisemäksi. Jos tarvitset lääkäriä tai sairaalahoitoa, saattaa se etenkin EU:n ulkopuolella osoittautua erittäin kalliiksi. EU:n alueella hoidon kattaa kunkin maan omavastuuta lukuun ottamatta Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti, mutta esimerkiksi Englannissa tai Välimerellä et luultavimmin halua tehdä tuttavuutta sikäläisen julkisen sairaanhoidon kanssa. Silloin vain matkavakuutus kattaa yksityisen lääkärin, sairaalan ja tutkimusten mukanaan tuomat laskut, samoin tarvittaessa myös ambulanssilennon Suomeen.

 

OMAISUUTTA VARASTETAAN/VAHINGOITTUU: Valitettavan usein matkailija joutuu varkauden kohteeksi tai hän saattaa itse vahingossa tuhota omaisuuttaan. Olallasi roikkuva kamera tai olkalaukkusi saattaa joutua pitkäkyntisen huomion kohteeksi, joku saattaa murtautua hotellihuoneeseesi ja varastaa sieltä omaisuuttasi tai voit itsekin huolimattomuuttasi pudottaa kameran tai älypuhelimesi. Matkalaukkusi saattaa myös kadota tai vahingoittua jo lennon aikana, eivätkä lentoyhtiöiden korvaussummat ole suuria. Matkatavarat on siksi syytä vakuuttaa nekin.

VASTUUTAPAUKSET: Vaikkei matkavakuutus korvaa vuokra-autolla aiheutettuja vahinkoja, saattaa kohdallesi osua muita vastuutapauksia. Voit tahtomattasi vahingoittaa toisen ihmisen omaisuutta. Mitä jos esimerkiksi kompastut jalkakäytävän korotettuun reunaan ja kaatumisen välttämiseksi otat tukea vieraasta moposta, joka kaatuu vieressään olevan auton kylkeen tehden jälkimmäiseen ilkeän klommon. Jollet omaa matkavakuutusta, jossa on matkavastuuvakuutus, joudut useimmiten maksamaan vahingon omasta kukkarostasi.

OIKEUSTURVA: Hankalimpiin matkailijaa kohtaaviin tapauksiin lukeutuvat ne hetket, joissa hän joutuu turvautumaan asianajajan apuun ja osallistumaan oikeudenkäyntiin. Niin voi tapahtua esimerkiksi sinua aiheutettua vakavaan onnettomuuteen tai riideltyä humalapäissäsi toisen henkilön kanssa. Kulut ovat silloin usein tähtitieteellisen korkeat, ja vain kattava matkavakuutus ja sen oikeusturvapuoli huolehtii niistä puolestasi.

Kun nyt olet vakuuttunut matkavakuutuksen tarpeellisuudesta, siirry lukemaan mitä eroa on matkustaja- ja matkatavaravakuutuksella, mitä ne tavallisimmin kattavat, voiko omavastuuosuuden poistaa, kuka niitä tarjoaa ja kuinka ongelmatilanteissa tulee toimia ja paljon muuta asiaan liittyvää tietoutta.