Matkavakuutuksen sisältö

Normaalisti termillä matkavakuutus tarkoitetaan sekä itse matkustajan että hänen matkatavaroidensa vakuuttamista. Matkustaja turvataan matkustajavakuutuksella ja irtain omaisuus matkatavaravakuutuksella. Tavallisesti ne voi ottaa samaan pakettiin tai erikseen.

Matkavakuutuksen ottamisessa on erityisen tärkeää, että se kattaa tarpeeksi pitkän aikavälin ja otetaan hyvissä ajoin ennen matkaa, onpa matkakohteesi sitten kotimaassa tai ulkomailla. Matkavakuutusta ei normaalisti voi jatkaa kesken matkan, joten on syytä vakuuttaa ajalle, jonka enintään aikoo matkalla olla. Jos matkasi keskeytyy tai palaat kotiin vakuutuksen vielä ollessa voimassa, saat useimmiten hyvitystä maksamastasi vakuutusmaksusta. Matkavakuutuksen ottaminen on tänään todella helppoa, sillä sen saamiseksi ei enää tarvitse matkata lähimpään vakuutusyhtiöön, vaan asian voi hoitaa Internetin kautta mihin vuorokauden aikaan itselle parhaiten sopii.

Muista kuitenkin vakuutusta valitessasi lukea tarkkaan jokaisen yhtiön omat säännöt ja ehdot, sillä pikkuprintin seasta löytyy toisinaan yllättäviäkin tietoja sen suhteen, mitä vakuutus kattaa ja mitä taas ei. Myös vakuutettuja lapsia koskevat ikärajat vaihtelevat suuresti, ollen 15 vuodesta ylöspäin, eikä edes kaikenikäisille aikuisille anneta matkavakuutusta.
Matkustajaturvasta voidaan korvausta hakea  myös matkan peruuntumis- ja keskeytyskuluihin.

Matkan keskeytys voi johtua monista yllättävistä tekijöistä kuten matkasairaudesta,  matkailijan ja paikallisten lainjärjestystä hoitavien viranomaisten välisistä riidallisuuksista. Muita syitä keskeytykseen esim matkarahojen häviäminen varkauden tai muun syyn takia.

Rahojen katoamisen takia kannattaa ensisijaisesti yrittää tukeutua tuttaviin tai matkaseuralaisiin. Jos on voimassa oleva matkustajavakuutus, niin vakuutusyhtiöön kannattaa olla yhteydessä vaikka ei tuntuisikaan siltä että on oikeutettu korvaukseen. Vakuutusyhtiö henkilökunnalla on paras mahdollinen asiantuntemus siihen miten helpoimmin ja kustannustehokkaimmin selvitään ongelmatilanteissa ulkomailla. Vaikka et saisi korvauksia, niin voit saada korvaamattoman arvokkaita ohjeita.

Kannattaa tutustua tähän matkavakuutusoppaaseen jos matkustelee paljon ja eri puolilla maailmaa. Suositeltavaa on tulostaa opas mukaan tai ladata se puhelimeen. Vahingon tai matkan viivästyksen sattuessa kannattaa pyytää ja säilyttää kaikki mahdolliset kuitit. Näitä voivat olla kuljetukset, majoitus, ruokailut, vaatehankinnat… Kaikki kannattaa liittää korvaushakemukseen hyvän selityksen kera. Tyhjän saa pyytämättä.