Menettely ongelmatilanteissa

Matkavakuutuksen tarkoituksena on tehdä sen ottaneen matkasta mahdollisimman huoleton ja turvallinen. Toisinaan kuitenkin jopa huolellisen ja varovaisen lomailijan tielle osuu tilanteita, joissa hän tarvitsee apua matkavakuutuksen itselleen myyneeltä yhtiöltä. Kannattaakin aina jo ennen matkalle lähtöä selvittää tarkkaan, miten oman matkavakuutuksesi kohdalla tulee toimia, jos sairaus tai tapaturma yllättää, omaisuuttasi varastetaan tai jokin muu arvaamaton tilanne osuu kohdalle.

Vakuutusyhtiöiden käytännöissä on pienoisia eroja, mutta päälinjoiltaan ohjeet ovat samansuuntaiset. Alla tutustumme tavallisiin toimintaohjeisiin, jotka on hyvä pitää mielessä. Muista pitää matkalla mukanasi matkavakuutuksesta todistava vakuutuskortti tai vakuutustodistus, jonka näyttämällä saat vakuutusyhtiön sopimuslääkäreiltä ja -sairaaloilta hoitoa ilmaiseksi. Siitä selviää myös yhtiön matkahätänumero, josta saat puhelimitse apua 24/7 suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kyseinen puhelinnumero kannattaa siis tallentaa jo hyvissä ajoin omaan matkapuhelimeen valmiiksi.

MATKASAIRAUDEN JA TAPATURMAN kohdalla voit kääntyä matkavakuutuksesi antajalta saamallasi ja sen sivustolta löytyvällä listalla olevien sopimuslääkäreiden ja hoitolaitosten puoleen. He perivät kulunsa suoraan vakuutusyhtiöltä. Muussa tapauksessa voit turvautua minkä tahansa laillistetun lääkärin tai sairaalan puoleen, maksaa itse hoitokulut, tutkimukset ja lääkkeet, säilyttää niiden kuitit ja pyytää erillisen lääkärinlausunnon tilaasi liittyen, ja tehdä sitten kotiin palattuasi korvaushakemuksen vakuutusyhtiöllesi. Muista, että myös aiheutuneet matkakulusi korvataan. Jos hoidon kulut ovat suuret, kannattaa soittaa vakuutusyhtiösi hätäpalveluun ja kysyä, voivatko he antaa maksusitoumuksen. Tavallisesti korvaushakemuksen voi tehdä sähköisesti verkossa tai puhelimitse joko heti kulujen syntyessä tai jopa vuoden kuluessa sairastumis- tai tapaturmahetkestä eli vasta kotiin paluun jälkeen. Muista, että mahdollinen sairaan tai kuolleen kuljetus kotimaahan vaatii aina vakuutusyhtiön hyväksymisen etukäteen. Sen, kuten muutkin kysymykset voit osoittaa yhtiösi matkahätäpalvelun puhelinnumeroon.

MATKATAVARAVAHINKO vaatii erilaisia toimia. Jos omaisuuttasi turmellaan tai joutuu vieraille teille murron, varkauden tai ilkivallan vuoksi, tulee sinun aina kääntyä lähimmän poliisilaitoksen puoleen ja tehdä asiasta rikosilmoitus. Onkin hyvä jo ennen matkaa selvittää lomakohteesi poliisin puhelinnumero ja osoite, jotta sen löytäminen on helppoa ja nopeaa. Jos olet matkalla Suomessa, tulee rikosilmoitus tehdä joko henkilökohtaisesti poliisiasemalla tai poliisin verkkosivuilla, www.poliisi.fi . Oma huolellisuus on kuitenkin matkalla kaiken a ja o, sillä omaisuutesi katoamista, unohtamista tai hukkaamista ei matkavakuutus korvaa. Jos matkatavarasi ovat kadonneet lentoyhtiön hallussapidon aikana, tee asiasta heti ilmoitus kyseiselle lentoyhtiölle ja pyydä siitä itsellesi kopio. Jollei matkatavaroitasi etsinnästä huolimatta löydetä, tai ne ovat vahingoittuneet, sinulla on oikeus hakea korvausta matkavakuutuksen turvin. Kannattaa myös muistaa, että matkatavaroiden myöhästyttyä matkavakuutuksesi määrittelemän tuntimäärän, saat varoja välttämättömien tarvikkeiden hankintaan. Tavallisesti saat korvausta ostamiesi tuotteiden kuitteja vastaan, ja vain tietyn euromäärän vuorokautta kohti. Kyseisille kuluille on myös ylärajansa, joka on tavallisesti noin 300 euron tietämillä.

MATKAN PERUUNTUMINEN voi sekin osua kohdallesi. Silloin tarvitset kuitit ennen matkaa maksamistasi matka- ja/tai majoituskuluista sekä todistuksen matkanjärjestäjän tai muun osallisen jo mahdollisesti maksamasta hyvityksestä. Lisäksi joudut todistamaan, mikset itse voinut osallistua matkalle, esimerkiksi lääkärinlausunnon tai esitutkintapöytäkirjan muodossa. Vaikka voit saada koko matkan hinnan hyvitetyksi, on vakuutusyhtiöillä hinnan suhteen kuitenkin yläraja, joka voi olla esimerkiksi 2 000 euroa.

MATKALTA MYÖHÄSTYMINEN on inhimillistä ja erityisen harmillista. Se korvataan kuitenkin vain siinä tapauksessa, että julkinen liikenneväline ja sen myöhästyminen, onnettomuus tms. aiheutti oman myöhästymisesi junasta, lennolta, laivasta tai linja-autosta. Yksityisen ajoneuvon kohdalla vain onnettomuus lasketaan hyväksyttäväksi myöhästymisen syyksi. Ehdot täyttävän myöhästymisen kohdalla olet oikeutettu saamaan korvausta välttämättömistä kustannuksista, jotka sinua kohtaavat matkan jatkamisen osalla. Kuten matkan peruuntumisenkin kohdalla, jokaisella vakuutusyhtiöllä on oma korvauskattonsa.