Matkatavaravakuutus

Matkalle mukaan otettavat matkatavarat on myös useimmiten syytä vakuuttaa, ja vakuutus sisältää niin itse matkalla olevan irtaimen omaisuuden turvan kuin matkavastuu- ja oikeusturvavakuutuksen. Monet eivät valitettavasti ymmärrä matkatavaravakuutuksen merkitystä vaan lähtevät matkalle ilman sellaista olettaen, että esimerkiksi lentoyhtiöiden oma vakuutusraja kattaa heidän mahdollisesti katoavan tai rikkoutuvan matkalaukkunsa sisällön.

Matkatavaroiden osalta korvataan esimerkiksi varkauden vuoksi menettämäsi järjestelmäkamera, tai sen rikkoutuminen omista käsistäsi lipsahtaessa. Jos kuitenkin vahingossa unohdit sen kahvilan pöydälle, ei vakuutusyhtiö ole korvausvelvollinen. Olet myös saattanut menettää esimerkiksi olkalaukkusi mukana passin, viisumin tai matkalippusi, joiden korvaamiseen tarvitsemasi rahamäärän vakuutus korvaa, tiettyyn rajaan saakka. Olet myös oikeutettu saamaan jonkin verran varoja välttämättömyystarvikkeiden hankintaan, jos esimerkiksi lentoyhtiö on kadottanut matkalaukkusi, lähettänyt sen väärällä koneella tai et muusta syystä ole sitä saanut itsellesi tiettyjen tuntirajojen sisällä.

Matkavastuuosuus puolestaan korvaa sinun ulkopuolisille aiheuttamasi henkilö- tai esinevahingot. Saatat esimerkiksi vahingossa rikkoa hotellin ikkunan, josta joudut korvausvelvollisuuteen. Muista kuitenkin tarkistaa, mikä on vastuuvakuutuksen yläraja, sillä useimmat yhtiöt eivät korvaa tähtitieteellisiä summia. Tarkista samalla myös omavastuusi suuruus ja voiko sen poistaa.

Matkaoikeusturvavakuutus on tavallisesti aina osa vakuutusyhtiöiden matkavakuutusta ja muussa tapauksessa sen voi ottaa lisänä. Se kattaa kohdallesi matkasi aikana mahdollisesti osuvat asianajo- ja oikeudenkäyntikulut omavastuun ylittävältä osalta ja vain tiettyyn euromäärään saakka.

Käteisen rahan tai arvopapereiden osalla matkatavaravakuutuksella on jokin euroraja, joka saattaa olla niinkin alhainen kuin 350 euroa. Mukana ei siis kannata kuljettaa suurta määrää käteistä vaan nostaa varoja tarpeen mukaan matkakohteen automaateista.

Muistathan, että matkatavaravakuutus koskee sen ottanutta ja hänen kanssaan samassa taloudessa vakituisesti asuvia tai jommankumman puolison muualla asuvia mutta matkalla mukana olevia kunkin yhtiön ikärajoja nuorempia lapsia/lapsenlapsia.