Ei-korvaa/rajallinen-korvaus

Vaikka matkavakuutus matkustaja- ja matkatavaraosuudella on varsin kattava, ei se kuitenkaan korvaa kaikkia matkan aikana kohdalle osuvien tilanteiden aiheuttamia kuluja. Siksi kannattaakin lukea erityisen huolellisesti juuri valitsemasi vakuutusyhtiön ehdot, joista poikkeukset käyvät ilmi. Olemme poimineet tälle sivulle muutamia eri yhtiöiden vakuutusehdoista löytämiämme tapauksia, joissa vakuutusyhtiö ei ole korvausvelvollinen tai sillä on selkeästi ilmoitettu rajallinen korvausmäärä.

KILPAURHEILU JA VΑARALLISET URHEILULAJIT: Normaalit vesikarkelot ja maakrapujen harrasteurheilujen merkeissä tielle sattuvat ongelmat korvataan, mutta riskialttiiden lajien kohdalla asiat ovat toisin. Vakuutuksen ulkopuolelle jäävät aina kilpamielessä harjoittamasi lajit, vaikka kyseessä olisi vain kävely tai maratoni, sekä sellaiset vaaralliset lajit kuin laitesukellus, kiipeilylajit, benjihypyt ja leijapurjehdus. Niiden kohdalla voit valita lisämaksullisen vakuutuksen laajennuksen. Monet yhtiöt eivät kuitenkaan vakuuta leijapurjehduksen kaltaisia ilmailulajeja edes lisämaksusta. Urheilutilanteessa tapahtuneen vahingon psyykkisten tilojen jälkihoitoa eivät monetkaan yhtiöt suostu korvaamaan. Muista myös, että lisävakuudettoman laitesukelluksen aikana tapahtunut meduusan pisto tms. sairaustapaus ei kuulu vakuutuksen piiriin.

ÄKILLISET SAIRAUDET: Monet luulevat kaikkien äkillisten terveydentilojen muutosten olevan ”matkasairauksia” ja kuuluvan rajattoman korvauksen piiriin. Niin ei kuitenkaan ole, sillä jo raskaus tai kotonakin vaivaava vaikea astma lasketaan muuksi kuin matkasairaudeksi, ja niiden kuluilla on korvauskatto tai sitten kuluja ei korvat lainkaan. Myöskään leikkausjonossa olevien ei välttämättä kannata lähteä matkalle, sillä matkan aikana yllättäen tarvitsemaasi leikkausta esimerkiksi sappikivien kohdalla ei katsota sairautesi yllättäväksi pahenemiseksi ja sinun katsotaan olevan jo hoidossa. Samoin on yllättäen useimmiten äkillisesti alkaneen hammassäryn kohdalla, eivätkä läheskään kaikki vakuutusyhtiöt korvaa suuria hammaslääkärilaskuja. Myöskään matkan aikana ottamasi tatuoinnin aiheuttaman paikallisen tulehduksen hoitoa eivät monetkaan suostu maksamaan, koska he pitävät tatuointeja kosmeettisina toimenpiteinä, eivät matkasairauksina. Edes matkan aikana saadusta puremasta tai hyönteisen pistosta johtuvaa tartuntatautia, kuten malariaa ei korvata matkavakuutuksesta. Myös virallisten matkasairauksien kulujen kohdalla on oma aikarajoituksensa, joka voi olla esimerkiksi 90 vuorokautta.

MYÖHÄSTYMINEN MATKALTA: Jos luulet, että mistä tahansa syystä johtuva matkalta myöhästyminen korvataan matkustajavakuutuksen piirissä, olet erehtynyt. Jos esimerkiksi lähdit lentokentälle liian myöhään ja jäit koneesta, ei se riitä korvausperusteeksi. Sama koskee joitakin sairauskohtauksia, jos niiden katsotaan olevan toistuvia ja säännöllisiä kohtauksia kotonakin. Edes omaan autoosi satamaan kohdistuneen ajomatkan aikana tullut vika ei tavallisesti riitä korvauksen saamiseen, vain liikenneonnettomuus kelpaa yksityisten ajoneuvojen kohdalla.

OMA HAJAMIELISYYS: Vaikka matkatavaravakuutus korvaakin sinulta varastetun tai vahingossa rikkoutuneen omaisuutesi, ei oma hajamielisyytesi kelpaa verukkeeksi. Useimmissa tapauksissa siis esimerkiksi vuokra-autoon tai hotellin aulaan unohtamasi kannettava tai ravintolan pöytään unohtamasi laukku eivät kuulu vakuutuksen piiriin, sillä niiden menetys lasketaan sinun syyksesi. Useimmiten myös mikä tahansa omaisuuden katoaminen, jota et kykene osoittamaan varkaudeksi, voidaan luokitella katoamiseksi, josta yhtiö ei kanna vastuuta.

KÄTEINEN JA ARVOPAPERIT: Vaikka käteinen raha ja arvopaperit ovatkin omaisuuttasi, ei niitä korvata kuin tiettyyn euromäärään saakka. Se raja voi olla niinkin alhainen kuin 350 euroa. Ei siis ole viisasta kantaa mukana suurta määrää käteistä rahaa, vaan pyrkiä nostamaan varoja tarpeen mukaan perillä matkakohteessa. Varastetun passin tai viisumin uusintakuluja korvataan useimmissa tapauksissa vain tiettyyn euromäärään saakka.

KOTIMAAN MATKAVAKUUTUS: Huomaa, että Suomessa voimassa oleva vakuutus kattaa tavallisesti vähintään 50 kilometrin päässä kotoa, työpaikalta jne. tapahtuvat ongelmat. Matkasi määränpäähän tapahtuvan matkan aikana ne eivät useinkaan ole voimassa.

TAVAROIDEN NORMAALI KULUMINEN: Matkatavaravakuutus ei korvaa omaisuutesi tavanomaisessa käytössä ilmenneitä naarmuja, kulumia tai hankaumia, pyörän kumin puhkeamista, sauvan katkeamista jne.

ARVOTAVARAT IRRALLAAN: Vaikka matkatavaravakuutus siis korvaa sinulta anastetun omaisuuden, on kaiken yli 350 euron arvoisen laivan hytistä tai hotellihuoneesta anastetun omaisuuden oltava erikseen lukitussa tilassa eli käytännössä kassakaapissa. Muussa tapauksessa vakuutusyhtiö voi katsoa sinut huolimattomaksi. Autosta, teltasta tai veneestä anastettua arvotavaraakaan monet vakuutukset eivät kata. Matkapuhelimessa on useimmiten oltava erityinen turvakoodi, joka on puhelimen kadottua ilmoitettava vakuutusyhtiölle korvausta haettaessa.

VAKUUTETUN RIKOLLINEN TOIMINTA: Matkavakuutus ei kata tilanteita, joissa vahinko on aiheutunut vakuutetun rikollisen toiminnan tuloksena. Esimerkki sellaisesta voi olla jopa vakuutetun joutuminen liikenneonnettomuuteen, jonka hän aiheutti erittäin vahvassa humalatilassa. Jos olet ylittänyt matkakohdemaasi promillemäärän ja silti tarttunut rattiin, olet rikkonut paikallista lakia, eikä vakuutusyhtiö ole velvollinen korvaamaan aiheuttamaasi vahinkoa. Myöskään Thaimaassa huumeiden salakuljetuksesta syytetyn oikeudenkäyntikuluja ei luonnollisesti korvata lainkaan.

VUOKRA-AJONEUVOLLA AIHEUTETUT VAHINGOT: Matkavakuutuksen vastuuvakuutus ei normaalisti korvaa vuokratulla ajoneuvolla (edes vesiskootterilla) liikenteessä muille ajoneuvoille tai edes vuokra-ajokille aiheutettua vahinkoa, vaikka monet niin virheellisesti luulevat. Siksi itse vuokrattavalla ajokilla tulee olla kattava vakuutus, josta useimmiten voit – ja kannattaa – lisämaksusta poistaa omavastuuosuutesi.