Omat turvatoimet

NÄIN TEET MATKASTASI MAHDOLLISIMMAN TURVALLISEN
Vaikka matkavakuutuksen suomalla lisäturvalla voikin lähteä matkalle minne tahansa suhteellisen turvallisin mielin, ei edes kattavin matkavakuutus korvaa aivan kaikkea. Siksi jokaisen on syytä maksimoida oma ja matkatavaroidensa turvallisuus omalla varovaisuudella ja omilla toimilla niin Suomessa kuin ulkomailla reissatessa. Olemme koonneet alle muutamia ohjeita, joita noudattamalla teet omasta ja perheesi matkasta mahdollisimman ongelmattoman. Jokaisesta matkastahan on tarkoitus jäädä mieleen vain hyviä muistoja, eikä menetetyn terveyden tai omaisuuden silmäkulmaan nostattamia kyyneleitä.

1. Jätä kaikki erityisen arvokas kotiin. Etenkin jos esineellä on suurta tunnearvoa, ei sitä kannata ottaa mukaan lainkaan. Matkavakuutus korvaa vain varastetun tai rikkoutuneen omaisuuden, ja esimerkiksi hotellihuoneesta varastettujen esineiden on anastamishetkellä oltava lukkojen takana eli kassakaapissa. Autosta, veneestä tai teltasta napattuja tavaroita ei korvata lainkaan. Korvaussummassa otetaan myös huomioon esineen ikä ja siitä johtuva arvonaleneminen. Oman huolimattomuutesi vuoksi menettämiäsi esineitä ei koskaan korvata.

2. Ota valokuva kaikista matkalle mukaan ottamistasi arvoesineistä ja kahdet kopiot matka-asiakirjoistasi (toiset otat mukaan ja toiset jätät kotiin jonkun toisen huostaan, tai säilöt edes sähköpostiosoitteeseesi). Silloin sinun on helpompi osoittaa poliisille tai suurlähetystölle, mitä on varastettu ja kuka olet ja kenties saada varastettu omaisuutesi joskus takaisin. Arvotavarat kannattaa myös varustaa turvamerkinnällä. Passin on parasta olla voimassa vielä reilusti matkan arvioidun loppumisajankohdan jälkeen.

3. Huolehdi, että tarvittavat rokotukset ovat kunnossa, että sinulla on matkan ajaksi riittävästi reseptilääkkeitä mukanasi ja omaat Kelan eurooppalaisen sairaanhoitokortin (jos matkusta Euroopassa). Esimerkiksi Suomessa harvinaiselta hepatiitilta kannattaa suojautua jo Baltiaan sekä Etelä-Eurooppaan matkatessa, jossa sen voi saada veden, kylmien ruokien, tatuointien jne. välityksellä.

4. Ota mukaan matkavakuutuksesta todistava vakuutuskortti tai -tosite, ja merkitse ylös vakuutusyhtiösi matkahätänumero myös matkapuhelimeesi. Lisäksi Suomen suulähetystön tai konsulaatin yhteystiedot tulee olla selvillä.

5. Älä kanna mukana suurta käteissummaa. Matkavakuutus korvaa käteisen vain tiettyyn summaan saakka, muu on omaa tappiotasi. Hajauta sekin rahamäärä eri paikkoihin, joista laukussa tai lompakossa kannat vain kullakin ulkoilukerralla tarvitsemaksesi ounastelemaasi ”rahatukkua”. Muu kannattaa pitää esimerkiksi rahavyössä tai kevyessä passipussissa.

6. Pidä erityistä huolta luottokortistasi ja arvopapereista, sillä niitä matkavakuutus ei korvaa. Luottokorttiyhtiö itse hoitaa korttinsa katoamiseen tai väärinkäyttöön liittyvät tilanteet, mutta lue jo ennen matkaa, kuinka pidät aina parasta huolta luottokortistasi. Ainahan ulkopuolisen ei tarvitse varastaa luottokorttia voidakseen käyttää sitä.

7. Älä koskaan jätä matkatavaroitasi yksin tai tuntemattoman huostaan. Joku voi ottaa tavarasi mukaan tai laittaa laukkuusi jotain omaansa, esimerkiksi huumeita. Jopa kanssasi samalla ryhmämatkalla olevat voivat osoittautua pitkäkyntisiksi ja huomaat myöhemmin tavaroitasi kadonneen. Älä myöskään suostu kuljettamaan vieraiden ihmisten matkatavaroita.

8. Tarkista heti perille majoituspaikkaan päästyäsi, mikä on lyhyin reitti päästä ulos. Esimerkiksi maanjäristyksen tai tulipalon sattuessa et sitä enää ehdi tehdä. Hissiä ei hätätilanteissa tule käyttää.

9. Vältä liikaa aurinkoa, alkoholia, epämääräisiä ruokapaikkoja ja kylmiä ruokia. Auringonpisto ja palanut iho pilaavat matkan, liika hullunhalpa alkoholi voi tuoda mukanaan vakaviakin tilanteita – joita edes matkavakuutus ei kata – ja heikon hygieniatason ruokapaikassa ateriointi (esimerkiksi kylmä ruoka katukeittiöstä tai huonolaatuisen hotellin buffet-pöydästä löytyvä hedelmä- tai vihannessalaatti tai niiden kastikkeet) voi saada sinut sängyn pohjalle useaksi päivää. Monilla maailmankolkilla on myös parasta juoda vettä ja muita juomia vain pullotettuina, ja luonnollisesti jopa jääkuutioita kannattaa välttää.

10. Älä liiku yksinäisillä alueilla pimeän aikaan. Puistot ja syrjäiset pikkukadut kannattaa jättää vain päiväsaikaan tutkittaviksi. Pimeällä kannattaa myös liikkua porukalla, jos vain mahdollista. Ota selville oman matkakohteesi turvattomimmat alueet ja sitä mahdollisesti koskevat varoitukset, ne selviävät joko matkanjärjestäjältä tai suoraan Suomen ulkoasiainministeriön sivustolta. Myös mielenosoituksista kannattaa aina pysytellä kaukana, sillä ulkomailla tunteet saattavat niiden aikana kuumeta kovasti.

11. Älä koskaan tee vastarintaa etenkään aseellisen ryöstön aikana. On parempi menettää omaisuutta kuin joutua sen lisäksi sairaalahoitoon esimerkiksi ampumahaavan, puukoniskun tai lyönnin vuoksi. Jollet siis ole itsepuolustuslajien mestari ja kohtaa vain yhtä vastustajaa, luovuta uhkaaville varkaille kaikki, mitä he vaativat.

12. Pidä ihmisjoukon keskellä kiinni matkatavaroistasi, sillä varkaat ovat erityisen taitavia anastamaan tavaraa laukuista ja taskuista tungoksen keskellä aiheutetun tuuppimisen aikana.

13. Jos matkustat pienten lasten kanssa, kannattaa ainakin purkkiruoat ottaa mukaan Suomesta, sillä niitä ei monissa maissa juurikaan ole. Tarkista etukäteen myös lomakohteesi vaippatilanne.