Matkavakuutuksen voi tänään hankkia monelta eri taholta. Voit valita, otatko sen suoraan vakuutusyhtiöiltä vai niiden vakuutuksia myyviltä muilta tahoilta, kuten pankeilta, matkatoimistoilta jne. Eräät luottokortit tarjoavat kantajalleen automaattisesti matkavakuutuksen – kunhan lähes koko matka on maksettu kyseisellä kortilla – ja monien ammattijärjestöjen jäsenet nauttivat myös tietämättään matkavakuutuksesta. Seuraavassa tunnetuimmat ja suosituimmat Suomessa toimivat matkavakuutusten myyjät, joiden puoleen voit kääntyä:

LÄHITAPIOLA: LähiTapiola on vuonna 2012 perustettu suomalainen vakuutus- ja pankkipalvelujen tarjoaja. Sen nimi on yhteen liittyneiden Lähivakuutuksen ja Tapiolan sulautuma. Lähivakuutus näki päivänvalon jo vuonna 1770 ja Tapiolankin juuret ulottuvat jo vuodelle 1857, eli kokemusta LähiTapiolalta ei todellakaan alaltaan puutu. Matka- ja muita vakuutuksia on saatavilla niiden 260 paikallisen toimipisteen kautta, ja luonnollisesti myös parilla klikkauksella verkossa tai puhelimitse. Matkavakuutusten osalta kannattaa pitää mielessä, että yhtiön kotivakuutus saattaa valinnoistasi riippuen kattaa myös ulkomaille mukaan ottamasi matkatavarat. Siinä tapauksessa voit vaatimattomalla lisävakuutuksella poistaa omavastuun, etkä tarvitse erillistä matkatavaravakuutusta. Myös sen uusi Henkilö- ja matkavakuutus on voimassa kotimaan lisäksi ulkomailla. Verkosta saa matkavakuutuksen korkeintaan 3 kuukaudeksi. Matkustajavakuutus on halvimmillaan noin 50 € ja matkatavaravakuutus 40 €. Jälkimmäiseen liittyvän matkavastuuvakuutuksen omavastuu on 50 € ja vakuutusmäärä 85 000 €. Vakuuttaa myös mukana matkaavat alle 18-vuotiaat lapset/lastenlapset.

IF: If Vahinkovakuutusyhtiö on vuonna 1999 perustettu johtava pohjoismainen vahinkovastuualan yritys, joka toimii Suomessa jo vuodesta 2001, jolloin Sammon vakuutustoiminnat liitettiin If:iin. Se toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Baltian maissa. Suomessa asiakkaita palvellaan noin 30 toimipisteessä, sähköisesti verkossa ja tietysti puhelimitse. Huomaa, että If-matkavakuutus sisältää aina automaattisesti matkustajavakuutuksen eli vain matkatavaraosuuden voit ottaa valinnaisena. Jos sinulla jo on If-kotivakuutus, et luultavasti tarvitse matkatavaravakuutusta lainkaan, tai voit poistaa siitä omavastuun. Yhtiön henkivakuutuksiin lukeutuva Sairaus ja tapaturmavakuutus kattaa sairauksien osalla vain Suomessa syntyneet hoitokulut, vaikka muuten on voimassa kaikkialla maailmassa. Verkosta voi ostaa korkeintaan 45 vuorokauden matkavakuutuksia ja niistä saa toistaiseksi 10 % alennusta. Matkustajavakuutus halvimmillaan noin 30 € ja matkatavaroiden kanssa noin 55 €. Hinnat kattavat myös matkalle mukaan lähtevät alle 20-vuotiaat lapset.

FENNIA: Suomalainen (Keskinäinen Vakuutusyhtiö) Fennia on osa vakuutuskonsernia, johon kuuluvat sen lisäksi Henki-Fennia kuin Fennia Varainhoito Oy. Fennian juuret löytyvät jo vuodesta 1882 eli sekin on vakuutusalan konkareita. Matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen voi ostaa erikseen, ja verkosta saa tuttuun tapaan vain korkeintaan 3 kuukauden vakuutuksia. Asiantuntevaa palvelua saat myös 46 toimistolla ja puhelimitse. Huomaa, että Fennia-kotivakuutus kattaa matkatavarat vain Pohjoismaiden alueelle suuntautuneilla matkoilla (tosin turva on suppeampi), Sairausturva-vakuutus ei korvaa lainkaan ulkomailla syntyneitä hoitokuluja ja Tapaturmavakuutuskaan ei ulkomaiden osalla kata kaikkia tapauksia, kuten matkan peruuntumista tai myöhästymistä. Fennian ainutlaatuinen Magis-vakuutus puolestaan on tarkoitettu alle 30-vuotiaille, ja sisältää myös kattavan matkavakuutuksen. Erikoisuutena Fennia ei aseta samassa taloudessa asuvalle ja matkalle mukaan lähtevälle lapselle ikärajaa, vaan kattaa esimerkiksi 25-vuotiaat. Perusmatkavakuutuksen saat halvimmillaan noin 100 € hintaan.

TURVA: Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva on tamperelainen, vuonna 1910 perustettu kaikille tuttu vakuutusalan yritys. Tänään se on LähiTapiola Vahinkovakuutuksen tytäryhtiö, ja eräiden tutkimusten mukaan osaa tyydyttää asiakkaidensa tarpeet paremmin kuin yksikään muu alansa yhtiö. Matkavakuutuksen saat niin verkosta (korkeintaan 45 vuorokaudeksi), puhelimitse kuin vierailemalla jollakin se noin 50 toimistosta. Matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen voit ottaa myös erikseen. Turvan kotivakuutukseen sisältyy usein matkatavaroiden vakuutus ulkomaankin matkojen osalla, ja kotivakuutusasiakkaat voivat saada matkavakuutuksen jopa 85 vuoden ikään saakka, muuten raja on 70 vuotta. Halvimmillaan matkustajavakuutuksen saa noin 65 eurolla ja matkatavaroille noin 38 eurolla. Jos kuulut ammattiliittoon, saat jäsenkortillasi jopa 17 % alennusta vakuutuksista. Jos otat matkatavaravakuutuksen, kattaa sen vastuuvakuutus oikeudenkäyntikulut 17 000 € saakka, muuten vakuutusmäärä on 85 000 € ja omavastuu 50 €. Turvan matkavakuutus kattaa vain alle 16-vuotiaat, vakuutetun omat tai samassa taloudessa asuvat lapset.

EUROOPPALAINEN: Suomen ainoalla pelkkiin matkavakuutuksiin erikoistuvalla vakuutusyhtiöllä on ikää jo lähes 90 vuotta, ja tänään Unkarissa perustettu yhtiö on Pohjola Vakuutuksen omistuksessa. Vastaava Eurooppalainen-matkavakuutus toimii noin 20 maassa. Ensimmäisiä suomalaisia asiakkaita olivat kauppaneuvos Kalle Kuusinen sekä kenraali C.G. Mannerheim. Omien sanojensa mukaan sen markkinaosuus on jo noin 50 %, ja Eurooppalainen tekee yhteistyötä European Travel Insurance Groupin kanssa, minkä ansiosta se voi taata asiakkailleen myös Euro-Center -vahinkotoimistojen kattavat palvelut. Matkustaja- ja matkatavaravakuutuksia myydään erikseenkin ja niitä voivat hankkia alle 86-vuotiaat, jatkuvina ne tosin saa 100-vuotiaaksi saakka. Huomaa, että Eurooppalainen kattaa vain alle 15-vuotiaat lapset/lastenlapset. Itse unohtamistasi tai kadottamistasi matkatavaroista saat korvausta korkeintaan 120 € verran ja matkavastuuvakuutusosio korvaa vahinkojasi aina 170 000 € saakka, omavastuun ollessa 50 €. Oikeudenkäyntikuluja korvataan kuitenkin vain korkeintaan 8 500 € asti, ja vakuutetun omavastuu on aina 15 % (ja vähintään 200 €). Eurooppalainen vakuuttaa poikkeuksellisesti 340 € asti vuokraamillesi vesikulkuneuvoille, kuten vesiskootterille tai -polkupyörälle, sekä hiihtovälineille aiheuttamasi vahingot.

POHJOLA/OP VAKUUTUS: Aiemmin Pohjola-nimellä tunnettu, nykyisin viralliselta nimeltään OP Vakuutus on jo vuonna 1891 päivänvalon nähnyt OP Pankin omistama yhtiö (se puolestaan on osa OP Ryhmää). Saman katon alta löytyy myös A-Vakuutus sekä jo yllä esittelemämme Eurooppalainen. Jatkuvista matkavakuutuksista voit parhaimmillaan saada lähes 10 % alennusta, ja niitä myönnetään alle 100-vuotiaille. Lisäksi vakuutuksista kertyy OP-bonuksia. Itse asiassa Pohjolan ja OP Vakuutuksen myymä matkavakuutus on nimeltään sama Eurooppalaisen matkavakuutus, ja hinnat sekä ehdot ovat samat. Myös Eurooppalaisen käyttämien Euro-Center -vahinkotoimistojen palvelut ovat Pohjolan sivustolta, toimistolta tai puhelinpalvelusta matkavakuutuksensa ostaneiden käytössä.

POP VAKUUTUS: Suomen Vahinkovakuutus Oy eli markkinointinimeltään tutummin POP Vakuutus toimii vuodesta 2012 ja vakuutuksia voi hankkia vain sähköisesti, eli toimistoja sillä ei ole. Sen varsinainen omistaja on luotettavana tunnettu POP Pankki -ryhmä, joka on perustettu vuonna 1997. Verkkopalvelun lisäksi yhtiö tarjoaa palvelujaan myös puhelimitse ja reaaliaikaisena chattina. Matkavakuutus kattaa myös matkalle mukaan lähtevät alle 18-vuotiaat lapset/lastenlapset, mutta verkosta sen voi ostaa vain jatkuvana. Yhdelle matkalle tuleva määräaikainen vakuutus tulee aina ostaa puhelimitse. Matkatavaravakuutuksen vastuuosuus kattaa kuluja 200 000 € saakka, omavastuun ollessa 15 % tai vähintään 200 € ja oikeusturvaosio taas kuluja korkeintaan 10 000 € verran, (samalla omavastuulla). Poikkeuksellisesti POP Vakuutukselta voi hakea korvausta jopa 10 vuoden kuluessa vahingon tapahtumisesta, kunhan olet saanut tiedon oikeudestasi korvaukseen korkeintaan vuotta aiemmin. Jos sinulla jo on POP Vakuutuksen kotivakuutus, tarkista oletko liittänyt siihen matkatavaravakuutuksen, jolloin sen ottaminen erikseen on turhaa.

ALANDIA VAKUUTUS: Ahvenanmaalla kotiaan pitävä Alandia Vakuutus on Försäkringsaktiebolaget Alandian omistama. Vuodesta 1938 alkuaan merenkulkualan vakuutuksia tarjonnut yhtiö on vuosien myötä laajentanut valikoimaansa myös esimerkiksi matkavakuutuksiin. Maarianhaminan lisäksi sillä on Suomessa toimisto Helsingissä. Alandia ei poikkeuksellisesti aseta myymiensä matkavakuutusten ostajille yläikärajaa, ja 4 – 45 vuorokauden määräaikaisen vakuutuksen tai jatkuvan vuosivakuutuksen ostat helpoiten suoraan netistä, vaikka puhelinpalvelukin on tarjolla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vain alle 12-vuotiaat lapset kuuluvat aikuisen vakuutuksen piiriin. Matkatavaravakuutuksen vastuuosuuden yläraja on 84 100 € (omavastuu poikkeuksellisesti vain 50 €), ja oikeusturvaosuuden 8 400 €. Halvimmillaan reilun viikon vakuutus rajattomilla hoitokuluilla, 8 500 euron vastuuosuudella ja 500 euron matkatavaroille maksaa 48 euroa. Kuolintapakorvauksen valinta (8 500 euroa) lisää hintaa vain eurolla eli sen kanssa ei kannata kitsastella.

POHJANTÄHTI: Samoin erityisen pitkän historian omaava Pohjantähti on vuodesta 1895 huolehtinut suomalaisten vakuutustarpeista. Hämeenlinnassa päämajaansa pitävä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Pohjantähti toimii niin 40 toimipisteen, puhelimen kuin sivustonsa voimin. Erikoisuutena Pohjantähti myy matkavakuutustaan vain osana kotivakuutustaan ja jatkuvana. Se on myös otettava jokaiselle perheenjäsenelle erikseen, kattaen aina 7päiväiset vauvat kuin alle 80 ikäiset kypsässä iässä olevat henkilöt. Matkavakuutukseen liittyviä ehtoja ja korvausrajoja on erityisen hankala löytää luettavaksi, sillä ne on piilotettu erittäin pitkän kotivakuutuksen ehtojen sekaan, ja eri puolille sitä. Kotivakuutuksen hintatarjouksen saa vain sellaista erikseen pyytämällä. Jos keräät Finnair Plus -pisteitä, sellaisia saa Pohjantähden vakuutuksista.

GOUDA: Juustomaisesta nimestään tunnettu Gouda tarjoaa Suomen osalla vain matkavakuutuksia vuodesta 2002. Norjalaiseen, vuonna 1924 perustettuun, Gjensidige-ryhmään kuuluva Gouda toimii Helsingistä käsin, jossa sillä on toimisto. Palvelua saa myös sähköisesti verkossa sekä puhelimen välityksellä. Gouda tarjoaa kahdenlaista matkavakuutusta: alle 60-vuotialle myytävää Standardia ja vain alle 40-vuotiaille suunniteltua Superia, joiden ero on luonnollisesti niiden kattavuudessa. Kumpaakin saa sekä korkeintaan 3 kuukautta voimassa olevana määräaikaisena että jatkuvana. Super kattaa jopa seikkailunhaluisten ja hieman uhkarohkeampia urheilulajeja harrastavien vaateet ja tarpeet. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös se, haluatko vain Pohjoismaissa voimassa olevan matkaturvan vai koko maailman kattavan. Mainittakoon esimerkkinä, että yksittäinen Standard-vaihtoehto, johon kuuluu rajaton hoito 120 päiväksi, hammashoitokulut 80 €, 700 euron matkatavarat, 200 000 € vastuuosuus ja 9 000 € oikeusturva (15 % omavastuulla) maksaa vain 52 euroa. Määräaikainen Super, joka kattaa samoin rajattoman 120 vuorokauden hoidon, 1 250 € matkatavarat, 150 € hammashoitokulut, 10 000 € etsintä- ja pelastuskulut, 400 000 € vastuuvakuutuksen ja 12 500 € oikeusturvaosuuden maksaa reilut 90 euroa koko maailmaan.

MATKATOIMISTOT/PANKIT/MATKAILUSIVUSTOT: Yllä mainittujen lisäksi matkavakuutuksen voi ostaa monelta matkailusivustolta, matkatoimistoista ja jopa pankeista. Ne tarjoavat usein jonkun jo esittelemämme vakuutusyhtiön matkavakuutusta, toiset taas turvautuvat jonkin kansainvälisen alan nimen puoleen. Esimerkiksi Nordea tekee yhteistyötä If:n ja Osuuspankki Eurooppalaisen kanssa, kun taas Finnair myy Travel Guardin, Finnmatkat Allianzin matkavakuutusta (aiemmin Eurooppalaisen) ja Aurinkomatkat AIG:n matkavakuutuksia.

LUOTTOKORTIT: Eräät luottokorttiyhtiöt, kuten VISA, MasterCard, American Express, Diners Club ja Eurocard, antavat tietyille korteilleen lisäetuna matkavakuutuksen. Se tulee siinäkin tapauksessa kuitenkin erityisehdoin: tavallisesti matkalle lähtevän on maksettava noin 70 % matkastaan luottokorilla. Lisäksi matkavakuutuksen kattavuus vaihtelee suuresti niin luottokorttiyhtiöiden välillä kuin yhden yhtiön kortista toiseen.

AMMATTIJÄRJESTÖT: Jos kuulut ammattijärjestöön, ota selville, kuuluuko jäsenyyteesi automaattisesti myös matkavakuutus. Niin on esimerkiksi korkeakoulupohjaisen sosiaalialan Talentian, taide- ja kulttuurialan TAKU:n, palvelualan PAM:n ja opetusalan OAJ:n kohdalla. Muista kuitenkin, että osa ammattijärjestöjen vakuutuksista ei kata matkatavaroita.


Kommentit

MATKAVAKUUTUKSEN MYYJIÄ — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.